“Mag je roken tijdens een gesprek?”

"Ik heb met nagenoeg al mijn cliënten contact via het Platform Minddistrict waarbij ik met de mensen aan het beeldbellen ben. Dit vergt veel van de cliënten en van mij als behandelaar."

"Cliënten nodigen je in feite uit bij hen thuis, en sommigen laten dan met trots hun thuis aan me zien. Anderen worstelen zich een weg naar het beeldscherm toe om me zodoende te kunnen ontmoeten. Dat kan ook resulteren in geblokt scherm, een papegaai die meepraat, of een verbinding die erin en eruit vliegt. Hoe dan ook, iedereen doet zijn uiterste best.

Ook merk ik dat er nieuwe werkafspraken gemaakt moeten worden. Mag je roken tijdens een gesprek? Moeten we in een online groep wachten met spreken als de verbinding bij iemand verbreekt? En kunnen we van cliënten vragen om dezelfde etiquette aan te houden als die wij meekrijgen (een blanco achtergrond, geen huisgenoten en goed verzorgd in beeld)?

Kortom, een nieuwe wereld die ik meestal vanuit mijn werkplek ontdek. Ook om te voorkomen dat privé en werk teveel door elkaar heen loopt met twee ook 'thuiswerkende' kinderen en 'thuiswerkende' man. Ik ontsmet dan mijn bureau en de deurklinken en gebruik een hygiënische handgel als ik naar buiten ben geweest. Maar ben ook blij om mijn collega's dan (weliswaar op 1,5 meter afstand) live te zien! Een ook met digitale 'koffieproat' en 'cup a soup' momentjes kan ik met mijn collega's via hetzelfde platform contact houden.

Een nieuwe werkelijkheid waar we allemaal op een creatieve manier het beste van proberen te maken is mijn conclusie.